Verschil tussen contact- en Luchtgeluid
Wat is het verschil met een contact en luchtgeluid?
Contactgeluid wordt veroorzaakt door menselijke leefgeluiden, als bijvoorbeeld lopen met of zonder schoenen, lopende-stampende kindjes, vallende voorwerpen etc., maar ook door apparatuur of machinaal geluid, welke via harde bouwmaterialen getransporteerd naar de boven-, onder en/of naastgelegen ruimte(n) via vloeren, wanden en bijvoorbeeld buizen.
Het geluid wordt hierbij geleid of getransporteerd via harde bouwmaterialen materialen zoals steen, beton, metaal, hout, of kunststof.
We meten hierbij de decibellen (op gehoor niveau) die via harde bouwmaterialen door de tussenwand en of het plafond naar de andere ruimte getransporteerd worden.
Luchtgeluid verplaatst het geluid zich via de lucht door de wand naar de naastgelegen ruimte(n). Dit heeft te maken met de geluid doorlaatbaarheid van de wand. We meten hierbij de isolatiewaarde van de wand zelf en niet de hoorbare decibellen zoals bij contactgeluid.
Ervaart u overlast van buren, hoort u uw buren door de muren, praten, Dan is de kans groot, dat de geluidsisolatie-waarde van de woning scheidende wand niet afdoende is, waardoor u de buren als storend ervaart.
Dit kunnen ook luchtgeluiden afkomstig van geluidslekken betreffen, welke door ons kunnen worden opgespoord d.m.v. een visuele inspectie in combinatie met een daarvoor bestemde ruisbron.
Contactgeluid is over het algemeen de factor waar men zich het meest aan stoort, welke door menselijk toedoen, apparatuur of machinerieën wordt veroorzaakt. Doordat harde bouwmaterialen (onbewust) of door een mogelijke bouwfout, direct in contact staan met de wand, de vloer, de kelder of het plafond van een aangrenzend perceel. Contactgeluid wordt hoorbaar, doordat het contactgeluid diep doordringt middels de trage geluidsgolf (trillingen) in de bouwconstructie van de woning.
Neem bij voorbeeld een verharde vloer van bovenburen, welke gelegd is met een onjuiste ondervloer en het betreft ook nog eens een verouderde bouwconstructie van voor bouwbesluit 2003-2012.
De bovenburen zijn zich niet bewust van de contactgeluid gevoelige bouwconstructie en hebben een ondervloer gekocht met een te lage Lw dB reductie waarde i.p.v. een L-lin 10 dB reductie waarde en leven voor hun doen "gewoon" (leefgeluiden) op deze vloer. Dan is het niet ondenkbaar, dat deze mensen door de leverancier niet goed zijn geïnformeerd.
Hun onderburen raken zwaar geïrriteerd, want zij horen 24/7 het tikkende geluid van de hakken, schoenen, laarzen van de bovenburen, maar ook de schuivende stoelen, dichtslaande deuren, ladekasten, gebonk, getik, gestuiter en gedreun.
Zijn zij dan een zeurende partij? Nee, dit "contact" geluid komt bij hun namelijk niet binnen als leefgeluid, maar als onnatuurlijke geluiden veroorzaakt door menselijk toedoen, getransporteerd door een vloer welke met een verkeerde ondervloer is gelegd op een verouderde bouwconstructie, die niet voldoet aan de Ico dB reductie waarde.
De bovenburen zijn zich (logischerwijs) nergens van bewust en de onderburen logischerwijs zwaar geïrriteerd.
Dit zijn de ingrediënten voor een burenconflict een foute keuze is snel gemaakt.
Naast vloeren zijn er nog legio materialen en apparatuur in huizen die door "contact" met de vloer, wand, plafond of muren direct bij het huis van de buren binnendringt. Televisies, mediaboxen, cv-ketels, warmtepompen, zonnepanelen met omvormers, koelkasten, ventilatoren, airco's, generatoren, subwoofers. Dit zijn allemaal potentiële bronnen voor het veroorzaken van bromtonen , trillingen, piepjes of suisjes; onnatuurlijke geluiden afkomstig van apparaten.
De buren voelen zich hierdoor getergd, door onbegrip en als de klagende partij weggezet, omdat de eigenaar van de verharde vloer of apparatuur zich van geen kwaad bewust is.
In vroegere tijden gebruikte men tapijt als vloerbedekking en kwamen burenkwesties door contactgeluid zelden voor, maar zijn het nu de verharde vloeren, welke handiger te onderhouden zijn, maar helaas een mindere dempingsgraad bevatten. Zeker in flatgebouwen waar mensen boven elkaar wonen, zullen zich moeten realiseren, dat als men zich beweegt binnenshuis, ze geluid produceren. Er zijn diverse oplossingen om geluid te dempen, zoals een goede ondervloer, vloerkleden, zachte pantoffels et cetera. Er is altijd een weg naar een passende oplossing.
Zeg nou zelf, niemand zit te wachten op escalaties op privé terrein.